Interview: Det handler om, hvem du er

 

I disse tider, hvor mange skriver om ”dem og os”, kom jeg til at tænke på min snak med forfatteren Josefine Ottesen for nogle år siden. Omdrejningspunktet var hendes MIRA-trilogi. Den er ikke kun en fantastisk fantasi om kampen mellem det gode og onde. Den er også et klart bud på at tage ansvar. Og at det ikke handler om, hvem du tilhører – men hvem du er.
Interviewet gengiver jeg her i håb om, at det vil mane til eftertanke. Samtidig vil jeg gentage min anbefaling af trilogien – fx til sommerferielæsning. Den kan læses af både unge OG voksne.

INTERVIEW MED JOSEFINE OTTESEN
til Gyldendals Bogklubber
Af Sally Sharf©

Tænker du over, hvordan dine venner opfatter dig? Og snakker I sammen om, hvordan andre ser ud og opfører sig? Kender du nogen, der bliver mobbet? Så må du læse trilogien om Mira. For selv om der står ’fantasy’ hen over fortællingen, er der en klar morale gemt. En med adresse til virkeligheden og din egen livsopfattelse.

Mira’s forfatter, Josefine Ottesen, fortæller:
”Som 7-årig stod jeg og lyttede bag døren, da min mor fortalte om sin baggrund som tysk-ungarsk jøde til min halvsøster. Hendes ord forskrækkede mig meget, for hun fortalte, hvordan hun var flygtet for jødeforfølgelser, blev drillet og truet, også på livet. Jeg har aldrig selv oplevet at blive forfulgt, men fornemmelsen af at være en af ’dem’, som andre kunne kaste sig over uden grund, har fuldt mig siden barndommen.
”Som voksen har jeg læst masser om jøder, der gennemlevede frygtelige år i koncentrationslejre – og hvordan det var startet med ’uskyldige’ bagtalelser, der voksede til onde historier. Se blot på, hvordan det er gået med et vist ungdomshus, hvordan tilflyttere med dobbeltkulturel baggrund har det svært – og samtidig er mange unge så godt vant, at de ikke kan håndtere konflikter, når de opstår.
Nogle unge går ligefrem i stykker, hvis de kommer ud i problemer. Andre kommer igennem og bliver stærkere. Netop dét ville jeg godt forfølge. Det at træde i karakter og tage ansvar.”

Helt utraditionelt hentede Josefine Ottesen inspiration til Miras personlighed i Tarot-kort.
”Jeg fik kontakt til en stormester i Tarot og fik ham til at lægge kort på en ikke-eksisterende pige. Det var fantastisk spændende. Men kortenes historie om hende var sørgelig. Den endte ikke godt. Så lagde han Tarotkortene igen – og én gang til. Og disse oplægninger blev mine ’stepstones’ til eventyrhavet, det vil sige min inspirationskilde, ” afslører hun åbenhjertigt.
”Og moralen? Ja, den må være at leve fuldt ud og ikke være bange for, at livet også kan gøre ondt. Kun på den måde kan man være åben – også for kærligheden. Den, der lukker sit hjerte og holder op med at kigge ud gennem hegnet, mister evnen til kærligheden og livet - og dør.”

 
Helle Sally Sharf