Det kan blive endnu bedre
Værd at vide
om redaktørhjælp
Foto: thom-milkovic, Unsplash
Dengang, min skrivemakker og jeg fik vores første bogkontrakt, var vi naturligvis ellevilde. Ikke kun, fordi vores historie om Det Magiske Ur skulle udkomme på tryk - vi var også jublende glade ved tanken om at få en redaktør. En, som med køligt blik kunne give os feedback på vores skriveri. Som greb evt. plothuller, tjekkede fortællingens tidsforløb og fangede beskrivelser, der trængte til massage.
Til vores overraskelse var forlæggeren meget mild i sin kritik. Han pegede på tre-fire passager, der mest var sproglige rettelser, og roste os bare. Det var vi helt uforberedte på. Så vi gik ham på klingen. Der måtte da være noget, som kunne blive bedre - ja, meget bedre, ikke?
Men nej, forlæggerens dom var, at historien var glimrende. Han ville til gengæld vide, hvornår vi kunne stille med en fortsættelse til bog nr. 2? For i forlæggerens øjne var dette en trilogi. Gisp!
Set i bagklogskabens lys - og en revideret udgave af trilogien, via Lindhardt & Ringhof, senere - kunne vi godt have brugt en skarpere kritiker i første omgang. Selvsagt kan vi jo trøste os med, at vi i årenes løb har udviklet os og kan se, at vi nu er blevet mere kritiske og redigerer hårdere. Eller i hvert fald kan spotte, hvor en barskere beskæring og en større uddybning kan gøre en fortælling mere helstøbt. Øvelse gør mester, som man siger.
Derfor kan jeg kun opfordre alle skrivende: Brug en redaktør! Allerede inden et manuskript sendes til et forlag.
For den ping-pong, du kan få fra en “wingman/-woman” er guld værd. Ikke fordi, et redaktørsambejde giver dig garanti for en forlagskontrakt. Men fordi, dit manuskript kan blive trimmet, finpudset og dermed endnu bedre.
I artikelrækken fra bogbrancheguiden, hvor mine input også kan ses, kan du læse nærmere om samspillet mellem redaktør og skribent. Lige nu er der to artikler, og en tredje er på vej.